Ana sayfa » 2020 yılında IMO 2020’nin korkulan etkisi gerçekleşmedi

2020 yılında IMO 2020’nin korkulan etkisi gerçekleşmedi

by BUNKERIST

Bir yıl önce, 2020’nin başlangıcında, piyasalar yakıt fiyatını artırmasından korktuğu bir deniz yakıtı düzenlemesine odaklandı. Ancak, Korkulan olmadı.

IMO 2020, yıllarca süren hazırlık ve endişeden sonra, tam olarak 1 Ocak 2020 de çıktı. Esas itibariyle Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün temel gereksinimi, deniz yakıtlarının küresel olarak% 0,5’lik yeni bir kükürt spesifikasyonunu karşılaması gerektiğiydi. Yüksek kükürtlü akaryakıtta bulunan önceki sınır% 3,5’ti.

Bunun yollarından biri dizel pazarlarını da etkilemesi muhtemel olan, çok düşük sülfürlü fuel oil (VLSFO) adı verilen yeni bir ürünün üretmesiydi. Dizel pazarları için sorun – en azından tahminlere göre – VLSFO üretmek için dizel üretmek için kullanılan vakumlu gazyağı (VGO) adlı bir ürüne ihtiyaç duyulmasıydı. VGO, dizel gibi, damıtılmış bir üründür. Ve endişe, VGO‘da bulunan ve VLSFO yapmak için yola çıkan damıtılmış moleküllerin dizel yapmaktan uzaklaşmasıydı.

Sofistike rafineriler bile, çok düşük sülfürlü fuel oil harmanlamak için gereken daha hafif ürünlerin tedarikiyle ilgili endişeler taşıyordu.

Fakat sonra Covid pandemisi patladı ve tüm bahisler kapandı.

Salgının başlangıcında benzin talebi kadar olmasa da dizel talebinin düşmesi ve jet yakıtı talebinin muazzam çöküşü ile birlikte, uygun deniz yakıtı yapmak için de dahil olmak üzere piyasada dolaşan çok sayıda hafif ürün molekülü mevcut oldu.

2019 yılının sonunda, VLSFO kullanımını zorunlu kılan, yaklaşan Uluslararası Denizcilik Örgütü düzenlemelerinin damıtılmış malzemeleri yeni spesifikasyonları karşılayacak şekilde yönlendirmesi bekleniyordu. Aslen, üreticilerin ve mevcut imkanların hazır olmadığı ve VLSFO tedarikinde bir kıtlık beklentisi vardı. Ancak, rafineriler nakliye talebini karşılamak için yeterli VLSFO ürettikten sonra, IMO 2020 yakıt kıtlığı 2020’nin başlarında asla ortaya çıkmadı.

Ayrıca, gemilerin yüksek sülfürlü fuel oil (HSFO) yakarken daha sıkı sülfür özelliklerini karşılamasına izin veren bir alternatif olan gemilerdeki yıkayıcıların ekonomisi de tartışıldı. Bu gemiler bir yıkayıcı sayesinde HSFO’yu yakabilen, tanımı gereği VLSFO’yu yakması gerekmeyen gemilerdir.

Ancak yüksek maliyetli yıkayıcının işe yaraması için, VLSFO ve HSFO arasındaki fark, daha ucuz yakıt satın almak için daha düşük olan yakıtın maliyetinin temizleyici maliyetini makul bir sürede karşılayacak kadar avantajlı olması gerekir. Fakat 2020’de bu hesap tutmadı, çeşitli pazarların çöküşüyle HSFO ile VLSFO arasındaki fiyat farkı, yıkayıcı adapte edilen gemileri avantajlı kılmadı.

Salgından önce Şubat ayında IMO 2020 ile uyumlu akaryakıt ile geleneksel HSFO arasındaki fiyat farkı metrik ton başına 210 $ civarında genişledi. Bu tür bir yayılmayla, bir yıkayıcıya yatırım yapıldığında geri ödeme süresinin bir yıldan daha kısa bir süreye düştüğünü söylemek mümkündü.

Ancak rafine ürünlere olan talebin çökmesiyle birlikte, Nisan ayında sülfür yayılımı daraldığından ve yılın geri kalanında düşük kaldığından IMO 2020 endişeleri ortadan kalktı.

Rafineriler, operasyonlardaki genel kesintilerinin bir parçası olarak daha az HSFO üretmeye devam ettiler. Ancak benzin ve dizel gibi daha hafif kükürtlü ulaşım yakıtlarına olan talebin azalması, düşük kükürtlü ve yüksek kükürtlü ürünler arasındaki yayılmanın daralması anlamına geldi. Verilere göre, düşük kükürtlü fuel oil’den yüksek kükürtlü fuel oil’e şubat ayında ortalama fıçı başına 22.90 $ olan fiyat farkı, Temmuz ayının ilk yarısında $ 14 / b olarak gerçekleşti ve Temmuz ayı ortalaması$ 9 /b civarında oldu. Bir VLCC tankerine yıkayıcı takılmasının 1,64 yıldan daha uzun bir geri ödeme süresi anlamına gelmesi nakliyatçıları bu yatırımı yapmaktan vazgeçirdi.

Kükürt oranı yüksek ürünlerin fiyatının çökmesini engelleyen başka piyasa gelişmeleri de oldu. Benzinde kükürt için yeni ve daha sıkı bir şartname, piyasa endişelerini de artırdı. Ancak pandeminin neden olduğu zayıf benzin talebi nedeniyle öyle bir durum gerçekleşmedi. Bir noktada 3.000 dolardan fazla işlem gören kükürt kredileri, yıl sonunda kredi başına 167 dolara düştü. OPEC’in yüksek kükürtlü ham madde üretimindeki kesintileri, düşük kükürtlü ABD ham petrolü üretimindeki kesintileri geride bırakarak, düşük kükürtlü ürünlere nazaran fiyatta yüksek kükürtlü ham petrolün artışına neden oldu.

Genel olarak, rafineriler 2020 yılında düşük marjlar ve düşük kapasiteye neden olan acil zorluklarla karşılaştı ve bu da 2019’un beklenen hırçınlıklarına kıyaslandığında zararsız oldu.