Ana sayfa » 2021 için petrol görünümü

2021 için petrol görünümü

by BUNKERIST

Yeni koronavirüs varyantları ve neden olduğu seyahat kısıtlamaları zaten zayıflamış olan yakıt talebini tehdit ettiğinden, petrol fiyatlarının 2021’de önemli bir iyileşme göstermesi olası görünmüyor.

Aralık ayının ikinci yarısında analistlerin yaptığı bir ankette Brent tipi ham petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl ortalama varil başına 50,67 $ olacağı tahmin ediliyor. Bu, geçen ayki 2021’de varil başına ortalama 49,35 dolarlık bir fiyat öngören bir anketten daha yüksek.

Ankete göre, West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemlerinin 2021’de varil başına ortalama 47,45 dolar olması bekleniyor. Bu da varil başına 46.40 $ ‘lık Kasım konsensüsünden daha yüksek.

Petrol talebinin geri kazanılması virüsle mücadele için geliştirilen aşıların başarısına ve yayılma hızına bağlı olacak. Kimilerine göre 2022’nin sonlarından veya 2023’ten önce pandemi öncesi seviyelere geri dönülmesi beklemiyor.

Mutasyona uğramış yeni virüs türleri görünümü karmaşıklaştırabilir ve 2021’in ilk çeyreği için ham petrol talebi görünümünü bozacak daha sert kilitlenmelere yol açabilir. Tüm gelişmeleri dikkate alacak olan, OPEC ve müttefiklerinin üretimi artırmaya yönelik hareketleri, yılın ilk yarısı için odak noktası olacak.

Rusya da dahil olmak üzere OPEC üreticileri ve müttefikleri, üretim kesintilerini Ocak ayı için günde 500.000 varil gevşetmeyi kabul ettiler. Grup Şubat ayında 500.000 varillik olası ek gevşeme de dahil olmak üzere politikayı tartışmak için 4 Ocak’ta toplanacak.

OPEC +’nın üretim kesintilerini çok hızlı gevşetmesi durumunda fiyatın düşmesi kaçınılmaz. Aksi takdirde fiyatlar önemli ölçüde yükselirse, bir çatlak ortaya çıkabilir ve ABD kaya petrolü üretimi yeniden yükselir.

Brent’in varil başına 20 yılın en düşük seviyesi olan 15.98 dolara düştüğü Nisan ayından bu yana üç kattan fazla artmasına rağmen, Brent ve WTI vadeli işlemleri bu yıl% 20’den fazla düştü.